Wednesday, June 15, 2011

~ Hot & Spicy Mayonnaise Prawn Fry...

Sheery Dream Cakes | 12:51 PM |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Bersua kembali... Ni pula salah satu menu makan malam kami semalam.. Resipi niDiana ambil dari dapur Love2Cook... Udang ni sangat mudah disediakan dan yang penting sekali ianya sangatlah sedapnya... Terima kasih buat Love kerana sudi berkongsi resipi yang sedap ni... Izinkan Diana kongsikannya di sini ya .. TQ..


:: Resipi oleh ~ Love2Cook  ( TQ )


HOT & SPICY MAYONNAISE PRAWN FRY

Ingredients 

(A)
  • 1 kg large prawn ~ skinned & veined, leave the tail intact
  • 1 egg ~ beaten
  • 1 tbsp oyster sauce
  • 2 tbsp cornstarch
  • 1 tsp salt
(B)
  • 2 cm ginger ~ chopped
  • 5 lemongrass stalks ~ sliced lengthwise
  • 10 - 15 nos bird's eye chilli ~ chopped ( reduce or add as you wish )
  • 3 - 4 tbsp chilli sauce / Thai chilli sauce ( Diana bubuh 2 tbsp sos cili & 2 tbsp sos cili thai.. Keduanya Diana bubuh.. hhehehee )
  • 1 tsp sweet soy sauce
  • 1/2 cup water
  • salt
  • 1 1/2 tbsp mayonnaise
  • cooking oil


Method 
  1. In a bowl, mix together ingredients (A) and let to marinate for 15 minutes.
  2. Fry the marinated prawn in oil until golden. Strain on a separate plate.
  3. Reduce oil, stir fry ginger and lemongrass until fragrant. Add bird's eye chilli and mix.
  4. Add chilli sauce and sweet soy sauce, stir. Add water and salt, let the gravy boil. 
  5. Mix in the fried prawns. 
  6. Quickly add mayonnaise and mix thoroughly. Ready to serve. ;)






8 comments:

amiena said... Reply

sedapnye.....

Sue @ Nenie said... Reply

Wahh..tgk udang ni terus rasa kecur

Zaliedana said... Reply

Assalam kak,mmg nmpk sedap udang nih..Mnta izin copy resepi,da udang nnti insyaAllah nak wat juga..

Mas said... Reply

akak..resepi ni pun dalam list mas...
akak dah buat pun..
sedappnya tengokk...

♥LOVE2COOK♥ said... Reply

Wahhh the mayonnaise prawn has arrived here! Guess you are the first person to try it...hehe looks so delicious. As for me, I ambik gravy dia je coz tak makan udang. My son yang habiskan udangnya.

Glad you all liked it..terima kasih sudi try!! ^___^

Juwita Jamaludin said... Reply

Salam kenal dari japan.. nampak cantik sangat udang tu.. selalu nampak nama kat myresepi

Nurul said... Reply

K Diana...
Sedapppnya udang tu... Masuk dlm waiting list nurul ni...
tp angin rajin ni x timbul lagi sejak balik kampung aritu...
huhu..

Diana @ Melley Mey said... Reply

amiena ~
a'aa mmg sedap udang nie.. berbaloi mencubanya..

sue @ Nanie ~
sedap tau udang nie sue..

zaliedana ~
wsalam ct... boleh jer ct... ^_^

mas ~
hehehe... kena buat cpt mas.. udang nie mmg sedap tau..

love2cook ~
hehheh... sama2 n terima kasih kembali kerana sudi berkongsi resipi udang yg sedap nie yer love..udang nie mmg sedap tau love.. mmg sesuai ngan tekak keluarga diana... hubby lagi ler... siap kata kena masak lagi lain kali tau.. hehehhe
ooo tak per love... gravy dia tu yg best tu love... ^_<

juwita ~
salam kenal gak dari diana...terima kasih sudi singgah kat dapur diana... ermm.. kat myresipi tu rasanya bukan tu... hehehe.. kebetulan sama nama jer.. :)

nurul ~
hehehe... nnt dah angin rajin dah datang balik kena buat udang nie nurul.. sedap tau.. :)