Sunday, July 3, 2011

~ Custard Tea Cupcakes...

Sheery Dream Cakes | 3:57 PM | |

Assalamualaikum dan salam Sayang semua... 

Hari ni Diana tak pergi ke mana².. Walaupun niat di hati sebelum ni nak ikut mama dan rombongan pengantin anak cousin ke Menumbok, Sabah... Disebabkan badan kurang sihat hari ni.. Terpaksa ler dibatalkan... Di rumah ler buat Custard Tea Cupcakes ni... Cupcakes? Heeheee.. Ampun kepada yang empunya resipi... Izinkan Diana olah sedikit yer.. Kalau dibuat cupcakes sememangnya anak² Diana suka tengok...


Kek ni sememangnya dah ramai dah buat... Antaranya.. IkaCMGAkak NorMasIzahAkak ZaiAkak AnimLove2CookNiezaSueAkak DayangTun, ZaliedanaNoorshaRabiatunMama Hawa, ItaZiey dan mungkin ada nama² yang Diana tertinggal lagi kan.. Maaf tau.. Memang ramai dah buat kek ni kan kan kan.. Cuma Diana jer yang baru buat hari ni.. Agak ketinggalan ler yer.. Orang lain dah buat berulang kali dah... Diana baru pertama kali membuat kek ni...  Kek ni sememangnya sedap seperti yang dikhabarkan. Suka sangat dengan kek ni... Cuma Diana cairkan menteganya tu dan bubuh terakhir sekali.. Ni ler hasilnya... Asalnya dari Custard Tea Cake... Bertukar pula kepada Custard Tea Cupcakes... Ampun sekali lagi...

 ::  Untuk adunan kastard tu Diana ikut Akak Nor buat 1 1/2 adunan  ::


:: Sumber ~ Akak Ida @ 1001 resepi ( TQ )
:: Salin dari Dapur ~ Ika @ Arah ( TQ )
:: Olahan di dalam tulisan merah


CUSTARD TEA CUPCAKES


Bahan-Bahan 
  • 125g / 1/2 cawan butter ( Versi Diana pula _ dicairkan )
  • 1/3 cawan gula castor
  • 1 biji telur
  • 3/4 cawan tepung naik sendiri
  • 1/4 cawan tepung kastard
  • 1/2 tsp pewarna perang ( Diana tambah )

Bahan-Bahan Kastard ( Diana buat 1 1/2 adunan )
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1 sudu besar gula kastor
  • 2/3 cawan susu
  • 15g butter
  • 2 sudu teh vanilla

Cara-Cara Untuk Kastard
  1. Larutkan tepung kastard dan gula ke dalam susu.. panaskan hingga mendidih dan pekat.
  2. Masukkan butter dan vanilla.
  3. Sejukkan.

Cara-Cara Untuk Kek
  1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung dan gaul rata.
  2. Guna kek pan yang boleh ditanggalkan di bahagian bawahnya...alas dengan kertas dan gris supaya tidak melekat... 
  3. Letakkan sebahagian kek batter dan ratakan...tuangkan kastard dan kemudian tuang baki kek tadi, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada 180°C.
  4. Keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing...

:: NOTE ~
Diana buat versi Cawan Kertas dan cara-caranya seperti di bawah 


Cara-Cara Untuk Kek
  1. Pukul telur bersama gula sehingga kembang dan gebu.
  2. Masukkan tepung naik sendiri dan tepung kastard.. Gaul rata.
  3. Kemudian masukkan mentega yang telah d cairkan dan pukul sebati.
  4. Bubuh pewarna perang dan gaul rata.
  5. Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam cawan kertas dan tuangkan sedikit adunan kastard dan bubuh lagi adunan kek sehingga 3/4 penuh.
  6. Bakar selama 15 - 20 minit atau sehingga masak ( bergantung pada saiz cawan kertas yang d gunakan ) d dalam oven yang telah d panaskan pada suhu 180°C. 
Note: Doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar...






32 comments:

ijayuji said... Reply

Salam kakak cantek! sedapnyerrr tgk kastard yg meleleh tu! hihihi... mkn kek ni mcm makan beskut kan kak? :D

nuwairani ismail said... Reply

nak seketul!!! sedapnye!!! kene buat jugak la nampak gayanya...

Deliah's Deli said... Reply

sgt cantik bl dibuat cupcakes!

cik cek said... Reply

Salam Diana...

Menarik..tertarik...menggoda ...presentation gambo pun Wow!...sgt cantik....

Gee® said... Reply

wonderful..!! suke....

IXORAROXI said... Reply

Salam ziarah &kenal..orangnya cantik, keknya cantik..gambar cantik-cantiknya!suka tengok

ady said... Reply

as-salam diana
wow!terliurnya..mesti sedapkan custard tea cupcakes tu diana...bila nak buat ni..

quinnie said... Reply

bestnya diana...suka tengok custard yg meleleh tu....tetiba rasa nak membaking...hehehhe

nonierahman said... Reply

salam..sedapnya cupcakes tue x penah try lagi,lepas nie boleh la cuba :)

Zack Zachoes said... Reply

yum yummm..bab kastad meleleh tu yg tak tahan. hehehe..

nOOrsha said... Reply

huwaaa...canteknyer..berguling2 menahan air liur dr menitik nih...


tik tik...tikk...


adess..menitik jugak...hgehehe..cantik kak....suke tgkk :)

Cheq Sue said... Reply

kite yang keknye pun belum cuba...akak dah buat versi cuppies lak ni yang tergoda...

Diana @ Melley Mey said... Reply

ijayuji ~
wsalam ika akak cayang...oo yer ker ika..hiihiihii.. yg nie versi cupcakes n mentega tu aakk cairkan..agak lembut sedikit kot ika.. hehehehe.. ^_^

nuwairani ismail ~
boleh2.. tinggal 2 ketul lg nie.. heheheh

deliah's deli ~
terima kasih akak.. saja jer nie ikutkan minat anak2..:)

cik cek ~
wsalam akak..
hehehe.. terima kasih akak.. ^_^

gee ~
terima kasih akak... ;)

ixoraroxi ~
terima kasih sudi singgah kat dapur diana.. salam kenal juga dari diana... hehehe.. terima kasih.. :)

ady ~
wsalam abg ady..
a'aa abg ady.. sedap sesangat... :). kena buat tau abg ady.. hehehe

quinnie ~
custard tu mmg best... tu kena cepat2 membaking tu quinnie... hehehehe..

nonierahman ~
wsalam..
resipi nie mmg sedap.. berbaloi mencubanya.. ;)

zack zachoes ~
hehhehee.. ada lg nie seketul.. 1 dah nani ambil tadi... hehehhee

Diana @ Melley Mey said... Reply

noorsha ~
hehehee... nie ada tisu nie sha... hehhehee... ;)
terima kasih sha.. ^_^

cheq sue ~
hehehe.. saja jer nie buat tuk anak2.. mereka suka sgt tgk cupcakes mcm nie.. :)

Zaliedana said... Reply

Assalam kak,masyaAllah mmg cantik yg amat pic akak..Kek pon nmpak sedap,lagi2 kastard yg leleh tuh,huhu xtahan..Pastu yg sy suke tgk pic bhn2 yg digunakan,Mmg best n xrugi singgah sini..

Juwita Jamaludin said... Reply

Kak diana.. Cantik gambar2..suka2 tula sedap kek ni tambah letas simpzn dlm peti sejuk

Diana @ Melley Mey said... Reply

zaliedana ~
wsalam ct..
terima kasih ct... heheh.. kek nie mmg sedap kan ct.. suka sgt makan.. :)

juwita jamaludin ~
wsalam ita... terima kasih.. :)
a'aa ita.. sedap kek nie.. mmg x rugi mencubanya kan iat.. ;)

Chik Mimi said... Reply

assalam Diana ,sedapnya tgk custard yg meleleh tu,akak pun belum sempat buat

Wattie said... Reply

Assalamualaikum Diana,
Cantiknyaaaa custard teacake tu, nampak berselera nak makan

Amie said... Reply

Assalam Diana,
aduiiina.... apa yang Kak Amie nak jilat ni...meleleh2, kuat betul godaan cupcakes tu...

Yatie said... Reply

Assalamualaikum Diana,
menariklah guna cup kek ni...comel jek...

anymz said... Reply

salam diana,cantiknya custard teacake diana buat dlm bentuk cupcake begini..idea yang cukup menarik..:)

tun_telani said... Reply

kak diana!!!!! tun sgt terliur tgk kastad yg cair tuuuuuu~~~~

Mas said... Reply

wahhhh...cantikk..kretiff...
lagi senang kan buat dalam cup...
kek ni memang terbaik..
mas suka sangat...

zanafahmi/PB said... Reply

Diana, akak nak cuba nanti....sdp tu..

HaSue said... Reply

harus lebihkan kastad tu baru sedap kan kak..1 adunan mana cukup..hihi..cantik cupcakes tuh kak..terliur!

MaDiHaA a.k.a Ratna said... Reply

Salam Diana...

aduh duh duhh.. terliur akak tengok custard yg meleleh2 tu tuau.. jangan kata Diana yang ketinggalan.. akak pun tak buat2 lagi kek ni tau.. nampak comey pulak bila kek ni dok dalam cup macam ni.. nak makan pun senangkan sudu2kan aje dari cupnya tu...

p/s: akak nak tanya Diana ni... Skyblue kat MyResepi tu Diana ke? akak ada ambil resepi Salmon Steak with White Sauce kat sana... kalau resepi Diana.. terima kasih yer.. nama Skyblue tu dah sama.. tapi tak tau le orangnya sama ke tidak..

Naz said... Reply

Diana..sungguh menggoda.. Nampak lak kastad yg terkeluar dari kek dia tu..

Nieza said... Reply

wow..sedapnya..yer kek ni memang best tgk kastard akak tu terasa mcm nk buat lagi jer..hehe

Nurul said... Reply

Salam, K Diana....

Dah 2 kali nurul buat custard tea cake ni.... nurul suka sangat sbb ader kastard dlm tu... bila tengok cupcake akak ni, terliur plak... bila nurul nak buat lagi ni...;D

Diana @ Melley Mey said... Reply

chik mimi ~
wsalam akak...
nie pun diana baru 1st time buat nie akak.. ternyata sedap sgt

wattie ~
wsalam...
terima kasih... :)

amie ~
wsalam akak..
hehehhe... akak.. kek nie sedap kan akak.. diana pun suka sgt

yatie ~
wsalam akak..
a'aa akak.. bebdk pun suka tgk n senang nak makan kan akak..

anymz ~
wsalam akak...
terima kasih akak..

tun_telani ~
custard cair tu mmg sedap kan tun... akak rasa rugi lambat mencuba kek nie tau...

mas ~
a'aa mas.. lg senang nak buat mas.. akak pun suka kat kek nie tau mas.. sedap sgt kan

zanafahmi/pb ~
kek nie mmg sedap.. berbaloi mencubanya

hasue ~
betul2... mana cukup 1 adunan kan sue.. hehhehee

madihaa a.k.a ratna ~
ooo yer ker akak..
akak... berbaloi tau mencuba kek nie akak.. mmg terbaik... suka sgt makan kek nie .. tu ler kan akak.. mmg senang nak makan bubuh dln cup nie.. bawa ke mana2 pun senang kan akak..

hehehhee.. skyblue kat myr tu bukan diana akak... diana pun baru tau dulu bila .. ermm.. kalau x silap akak ummi yg perna tanay dulu.. kalau x silap ler.. dr sana baru diana tau kewujudan skyblue kat myr tu akak... nama jer kebetulan sama tp org berbeza tu akak.. nie diana ambil nama nie sempena nama produk kilang hubby akak.. :)

Diana @ Melley Mey said... Reply

naz ~
hehehe... saja jer tu tunjuk custard tu keluar gitu naz... tp kek nie mmg best kan.. ;)

nieza ~
terbaik kan nieza kek nie.. mmg sedap.. akak pun nak buat suatua hari nnt lg.. ari tu mmg x puas makan..

nurul ~
wsalam nurul..
hehhehe... kek nie buat berapa kali pun mmg x puas makan kan nurul.. mmg terbaik