Monday, September 5, 2011

~ Resipi Ayam Goreng Cream Crackers & Cornflakes...

Sheery Dream Cakes | 11:15 PM |
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua… 

Ermmm.. Tak nak banyak membebel la hari ni... Heehee.... Sebab baru balik dari beraya... Dah puas dah tadi bersembang² juga penat ketawa... Heeheeeheee... Aduh... Ketawa sampai penat tau.. Hahaaaa.. ;). Baik la jom kita terus selongkar resipi kali ni... Ayam Goreng Cream Crackers & Cornflakes.. Sebenarnya ni menu pagi tadi ni... Baru dapat update malam ni.. Mari tengok bahan yang diperlukan... 

::  Paha ayam dibuang kulit dan tulangnya... Kemudian dipotong kecil  ::

::  Ni adalah bahan A... Bijan putih, tepung jagung, biskut cream crackers dan cornflakes harus dikisar halus...  ::

::  Kemudian disatukan kesemua bahan tadi dan gaul rata  ::

::  Ayam d perap bersama telur, sos tiram, sos hoisin, sos plum, minyak bijan, garam, gula, serbuk lada hitam dan serbuk lada putih selama 1 jam  ::

::  Ayam yang telah diperap disaluti dengan bahan A kemudian digoreng didalam minyak yang banyak sehingga masak kekuningan.. Angkat dan toskan.. Siap!!  ::

AYAM GORENG CREAM CRACKERS & CORNFLAKES

Bahan-Bahan
  • 4 keping peha ayam _ dIbuang kulit dan tulangnya.. potong kecil
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan Perap
  • 1 biji telur
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • 1 tbsp sos hoisin Life
  • 1 tbsp sos plum
  • 1 tbsp minyak bijan
  • 1 tsp serbuk lada hitam
  • 1 tsp serbuk lada putih
  • 1 tbsp gula
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan A ( Disatukan )
  • 20 keping biskut cream crackers _ dikisar halus
  • 2 cawan cornflakes _ dikisar halus
  • 1 tbsp tepung jagung
  • 2 tsp bijan putih

Cara-Cara
  1. Gaulkan ayam bersama bahan-bahan perap selama 1 jam.
  2. Kemudian saluti ayam yang telah diperap tadi bersama bahan-bahan A.
  3. Goreng ayam di dalam minyak yang banyak di atas api sederhana sehingga masak kekuningan.
  4. Angkat ayam dan toskan.
  5. Sedia untuk d hidang bersama sos kegemaran masing-masing ( Diana makan bersama sos cili + mayo ).




17 comments:

Fiza Nordin said... Reply

rangupkah??? sedap nampaknye tu.... makan gitu pun sodap ek...

selamat hari raya aidil fitri, maaf zahir batin :D

Yana Shaiful said... Reply

Selamat Hari Raya Kak Diana..bestnya ayam tuu..bleh msk list nii..suka klu ayam masak celup2 cani..rangup jee hehee

Lovely Kitchen said... Reply

Selamat hari raya sis..maaf zahir batin dari E-na...baru nak berjalan raya umah kwn2 maya...kak diana dah tayang menu harian....ada lg ke sekut raya...klu dh abis hidang kek lapis pun jadilah...hihii

Mas said... Reply

selamat hari raya kak...
maaf zahir batin yerk..

hmm..sedapnya tengok ayam goreng tu..
nampak rangupp la..

Mas said... Reply

selamat hari raya kak...
maaf zahir batin yerk..

hmm..sedapnya tengok ayam goreng tu..
nampak rangupp la..

Sharifah Nadzarah said... Reply

salam lebaran
wah!!! nampak menarik resepi ni..nak try la nnti..
tq

Diana @ Melley Mey said... Reply

fiza nordin ~
yg diana buat nie rangup juga... a'aa makan gitu jer pun sedap..:)
selamat hari raya aidilfitri.. maaf zahir & batin gak... :)

yana shaiful ~
selamat hari raya aidilfitri yana... heehee.. nie sebenarnya fav anak2 akak nie yana.. kalu akak masak 4 keping peha ayam nie.. mereka boleh habiskan tanpa makan nasi pun.. hehehhee...

lovely kitchen ~
selamat hari raya ena... maaf zahir & batin.. heeheee.. bole jer biskut n kek masih ada lg nie.. jemput ler.. heehee :)

mas ~
selamat hari raya mas.. maaf zahir & batin...
kalu ikut tekak anak2 akak mmg mereka suka makan.. :)

sharifah nadzarah ~
selamat hari raya aidilfitri.. maaf zahir & batin.. :)

makcikmanggis said... Reply

sedapnya..dulu dulu pernah buat tapi hanya guna biskut semata mata.Tentu resepi ni lg sedap sebab ada bahan bahan lain lagi terutama bijan tu..wangi dan ranggup:) selamat hari raya :)..buat open haouse tak?

Diana @ Melley Mey said... Reply

makcikmanggis ~
ooo yer ker... diana x perna buat lg hanya guna biskut semata... wah kalu camtu bole gak try nnt kan guna biskut jer.. a'aa bijan n cornflakes tu membuatkan ianya lebih wangi lg... selamat hari raya maaf zahir dan batin.. open hse dah buat raya pertama ari tu.. n nak buat lg... Insyaallah minggu nie.. kalau x der halangan ler .. :)

tun_telani said... Reply

sedapnyer nmpk ayam ni kak diana.. tun xpenah tgk lg ayam salut ngan cream cracker.

Cheq Sue said... Reply

mmmmm sedapnya nampak ayam ni kak...teringin nak cuba tapi tengah dok sakit gigi ni... aduhhhh

Quay Po Cooks said... Reply

Selamat Hari Raya to you. I hope am not late with my greetings:D This dish looks mouth watering delicious.

quinnie said... Reply

salam kakdiana..hari ni baru sempat saya bw..pening kepala lepas openhouse hari tu...hehehhe...

bagus idea akak letak biskut tuh..saya pun ada stok ayam diperap yg nak digoreng..boleh salut kan je nanti..mesti sedap....hehheheh

fiza damia said... Reply

nampak sedap ayam tu kak diana..rangup je..

sekamar rindu said... Reply

salam..

sedapnya...saya lum penah makan pun lagi ni..

*folo ur blog

Juwita Jamaludin said... Reply

salam kak sudah tentunya sedpkan... tambahan ada gabungan rasa conflakes tu

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said... Reply

WOW!!! This looks scrumptious!!! :D