Wednesday, October 12, 2011

~ Sup Ayam Tomato...

Sheery Dream Cakes | 9:55 AM |
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Tak nak ler membebel banyak pagi-pagi ni. Terus saja kita tengok resipi yang simple dan sedap ni.. Bagi kami sekeluarga memang sedap la ya. Pada tekak orang lain tak tau pula kan.. InsyaAllah.. Sedap.. Cara memasak dan bahannya pun mudah saja... Memang simple sangat.. Jom semak resipinya..



SUP AYAM TOMATO

Bahan-Bahan
  • 700 gm ayam _ dipotong ketulan kecil
  • 2 biji ubi kentang _ dipotong 8 ( kalau ubi kentang tu kecil potong 4 sahaja )
  • 1 batang lobak merah _ dipotong bulat
  • 3 biji tomato _ dipotong 4
  • 1 biji bawang besar _ dipotong 8
  • 2 inci halia _ dihiris
  • Garam secukup rasa
  • Air secukup kegunaan

Cara-Cara
  1. Didihkan air secukupnya d dalam periuk. Masukkan kesemua bahan kecuali garam.
  2. Masak sehingga mendidih di atas api kuat.
  3. Kemudian renih sehingga ayam masak di atas api sederhana.
  4. Bubuh garam dan sesuaikan rasa.
  5. Angkat dan hidang ketika ianya masih panas.



17 comments:

noorsafone said... Reply

Diana..sedap2...terliur,esok nk g pasar beli ayam..

Diana @ Melley Mey said... Reply

noorsafone ~
hehehe... kalau ikutkan tekak nie mmg sedap akak... simple jer ...

Sari Yusa Ibrahim said... Reply

isk! kena gak dgn tekak kita ni.. suka sgt mkn tomato..

Diana @ Melley Mey said... Reply

sari yusa ibrahim ~
sama ler kita... tomato kalau bubuh dlm apa jua masakan pasti akan ambik dulu tomato tu... tambah2 lg dlm sup.. sedap :)

rahel said... Reply

Diana
Sedapnya sup yang mcm ni..lagi2 klu time kepala pening2...terus segar jak rasanya lepas minum sup ni.

Diana @ Melley Mey said... Reply

rahel ~
a'aa rahel... mmg segar rasanya kan .. sup nie rasanya yg asli gitu mmg best...

anymz said... Reply

simple2 macam ni akak suka tau diana.makan dgn sambal dan ikan goreng.sedapnyaaa.:)))

Cheq Sue said... Reply

sekali tgk macam tomyam pulak...kalau hirup camtu aje pun sedap ni

Diana @ Melley Mey said... Reply

anymz ~
kan akak... wah kalau ada sambal ngan ikan goreng... lagi ler laju jer masuk dalam mulut kan akak... heheheh... sedapnya tu.. dpt d bayangkan..

cheq sue ~
hehehe... dua kali tgk rupanya sup ayam kan cheq sue.. ;) a'aa cheq sue.. hirup mcm tu pun sedap.. :)

Ida,Japan said... Reply

anak2 ida mkn sup ayam....kalau malas2 nk menumis boleh la buat style ni ye kak...lebih sihat

izahdaut said... Reply

simple nyer kak diana...
ni kalau guna bahan2 yang memang fresh..fuh mmg best..
conthnya ayam baru disembelih..tomato bariu dipetik..kan kan..
hehe
amik resepi kak mintak izin
anak2 suke kan sup

Nazrah said... Reply

mangkuk sup tu sesuai untuk anak2..jatuh pun x perlu risau pecah.. kelas gitu

~~DAPUR KECIL KU~~ said... Reply

pernah gak masak sup ayam pesen ni memang best.kena lah klu renih lama2 sedapppp

Liza said... Reply

blh jdkan menu diet ni...suka resepi yg simple cmni..

Yana Shaiful said... Reply

Salam Kak Diana..sedapnya dpt hirup sup time hujan nii..rs panas dlm bdn :=)

Edy Fee said... Reply

tak msam ke? mcm byk tomato jew

Oh Oeya said... Reply

Kalau dpt ayam kampung masak camni wah! derhaka pulak :)