Friday, February 24, 2012

~ Salad Ayam...

Sheery Dream Cakes | 7:39 AM |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. 

Dalam minggu ni sebenarnya Diana agak sibuk sedikit... Alhamdulillah.. Sibuk tu rezeki namanya kan.. :). Segala urusan dah  hampir selesai.. Maka hari ni bolehlah  online sekejap.. 

Baiklah.. Untuk kali ni Diana nak kongsikan resipi ulangtayang sebenarnya. Dulu pernah dah Diana kongsikannya di sini.. Cuma masa tu resipinya Diana hanya berikan resipi campak-campak sahaja. Oleh kerana beberapa hari ni agak sibuk , maka masak pun yang mudah-mudah saja. Nak sediakannya pun tak susah.. Jom semak resipinya.



SALAD AYAM

Bahan-Bahan A
  • 500 gm isi ayam _  dipotong kecil ( Diana guna paha ayam yang telah dibuangkan kulit dan tulangnya )
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 1 biji kuning telur
  • 1 tsp serbuk lada hitam
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan-Bahan B
  • 1/2 biji bawang bombay _ dihiris halus
  • 2 biji tomato _ buangkan bijinya dan dipotong 12 
  • 1 batang serai _ dihiris halus ( ambil bahagian yang putih sahaja )
  • 1 biji cili merah _ buangkan bijinya dan dihiris halus
  • 1 - 2 biji cili padi _ dihiris ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
  • 2 tangkai daun sup atau daun ketumbar _ dihiris halus
  • 3 tbsp jus limau kasturi
  • 2 1/2 tbsp sos cili Maggi
  • 1 tbsp sos tomato

Bahan-Bahan lain
  • Daun salad
  • Minyak untuk menggoreng
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara
  1. Campurkan kesemua bahan-bahan A dan gaul rata. 
  2. Perap selama 30 minit - 1 jam ( Diana perap selama 1 jam ).
  3. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam sehingga masak.
  4. Angkat dan toskan. Ketepikan.
  5. Kemudian satukan kesemua bahan-bahan B di dalam mangkuk besar.
  6. Masukkan ayam goreng dan gaul rata.
  7. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  8. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidang bersama daun salad.



11 comments:

Melly Octaviana said... Reply

Pagi Diana.. looks yummy salad ayam nya, jadi mau buat juga.. hehe

Sari Yusa Ibrahim said... Reply

ratah jer pun sedap ni!

Qasey Honey said... Reply

makan dgn tortila pon sedapkan...

Ummi said... Reply

Assalam Diana cayanggg...waaah ayam jugak...nak buat nnt...ni menu utk org diet jgk kan...heheheh, xyah makan nasi laaa...ratah salad jer :))

Gee® said... Reply

Diana, cer tgk kat reban ayam belakang rumah tu, ada lagi tak ayam yg tinggal... heeee jangan mara ar tokey ayam....

HALAMANKU said... Reply

Salam Kak Diana sukernyer.. selain sedap agak mudah menyediakan... masuk list ni he he he tqvm akak..nyum3 tgkpun sedap mesti kena try ni he he he

Yatie said... Reply

Assalamualaikum Diana,
sedap ni wat ratah2 je..takmo makan nasi..leh cuba ni..tq ya...

Cendana Kasih said... Reply

sedapnyer lauk...makan ngan bubur nasi sedap ni....

Tina Othman said... Reply

wah sedapnya kak diana, simple2 mcm ni lg sedap kan

sweethOneY said... Reply

kak, dok telan-telan air liur tengoknyaaa

Mr.Clive said... Reply

woooo...so yummylicious...**berliur***