Monday, April 30, 2012

~ Vanilla Heart Cupcakes...

Sheery Dream Cakes | 9:53 AM |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Alhamdulillah... Bertemu lagi kita di pagi Isnin di penghujung bulan April ni... Moga semuanya sihat sejahtera dan gembira sentiasa hendaknya... Bagaimana cuaca kat tempat anda semua? Adakah hujan juga seperti kat sini? Awal pagi ni dah hujan lebat... Sejuk jer pepagi ni walaupun sejak pukul 3:30 am tadi black out... 

Dah dua hari dah badan nie rasa tak selesa... Kepala terasa berdenyut² jer... Petang sabtu tu sempat juga online kejap .. niat di hati sebenarnya nak BW masa tu.. Tapi oleh kerana tak larat dah rasanya bila kepala ni asyik berdenyut² jer... Terpaksa ler dibatalkan niat nak BW tu.. Kena ler rehatkan diri terlebih dahulu... Maaf sesangat tau tak sempat BW semalam...


Pagi Ahad tu Diana sempat buat CC ni untuk penuhi permintaan anak-anak yang nak makan Vanilla CC... Tu yang buat tu pagi kemarin.. Resipi CC ni Diana ambil dari blog Martha Stewart... Resipi yang mudah dan yang amat penting ianya sedap di tekak kami sekeluarga... Diana gabungkan Vanilla Cupcakes ni dengan Cream Cheese Frosting resipi dari Martha juga... Bagi Diana sekeluarga.. Gabungan keduanya ni memang sedaap... Memang menepati citarasa kami sekeluarga.. :


Ermmm... Bukan main slow lagi buat entri kali ni... Nak preview pun tak dapat... Sekarang ni kat sini masih hujan lebat.. Jadi line tenet makin tenat nampak gayanya... Ok ler tanpa membuang masa lagi jom tengok resipinya.. Terima kasih buat tuan empunya resipi di atas resipi ni.. Izinkan Diana pula kongsikannya kat sini.. Terima kasih... 


:: Resipi Dari Blog ~ Martha Stewart  ( TQ )



BILLY'S VANILLA, VANILLA CUPCAKES

Makes about 30 cupcakes

Ingredients
  • 1 3/4 cups cake flour _ *not self-rising
  • 1 1/4 cups unbleached all-purpose flour
  • 2 cups sugar
  • 1 tablespoon baking powder
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1 cup unsalted butter _ cut into 1-inch cubes
  • 4 large eggs
  • 1 cup whole milk
  • 1 teaspoon pure vanilla extract

Directions

  1. Preheat oven to 325 degrees. Line cupcake pans with paper liners; set aside. 
  2. In the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment, combine flours, sugar, baking powder, and salt; mix on low speed until combined. Add butter, mixing until just coated with flour.
  3. In a large glass measuring cup, whisk together eggs, milk, and vanilla. With mixer on medium speed, add wet ingredients in 3 parts, scraping down sides of bowl before each addition; beat until ingredients are incorporated but do not overbeat.
  4. Divide batter evenly among liners, filling about 2/3 full. Bake, rotating pan halfway through, until a cake tester inserted in the center comes out clean, 17 to 20 minutes.
  5. Transfer to a wire rack to cool completely. Repeat process with remaining batter. Once cupcakes have cooled, use a small offset spatula to frost tops of each cupcake. Decorate with sprinkles, if desired. Serve at room temperature.


:: Resipi Oleh ~ Martha Stewart ( TQ )



CREAM CHEESE FROSTING

Ingredients
  • 8 ounces cream cheese, room temperature
  • 8 tablespoons unsalted butter, cut into pieces, room temperature
  • 1 cup confectioners' sugar 
  • 1 teaspoon pure vanilla extract _ ( Diana bubuh 1/2 tsp sahaja )

Directions
  1. Place cream cheese in a medium mixing bowl. Using a rubber spatula, soften cream cheese. 
  2. Gradually add butter and continue beating until smooth and well blended. 
  3. Sift in confectioners' sugar and continue beating until smooth. 
  4. Add vanilla and stir to combine.
  5. ** ( Diana guna electric mixer untuk pukul adunan cream nie ).


:: Cara Diana pula ~ 
  1. Diana ambil sedikit adunan kek dan bubuh pewarna merah jambu dan ratakan di dalam loyang bersaiz kecil tapi tinggi.
  2. Kemudian bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170°C sehingga kek masak.
  3. Keluarkan kek dan sejukkan. Potong kek kepada beberapa bahagian kecil menggunakan cutter berbentuk hati atau jika suka boleh ukir sendiri dan potong menggunakan pisau yang tajam ( Diana buat yang nie sebab cutter berbentuk hati tu entah mana maid dah simpan.. Huhuu ). Ketepikan.
  4. Setelah itu, bubuh sedikit adunan kek yang selebihnya tadi ke dalam mangkuk kertas dan letakkan satu keping kek berbentuk hati di tengahnya.
  5. Lapis lagi dengan sedikit adunan kek sehingga 3/4 penuh.
  6. Bakar di dalam oven  yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 17 - 20 minit atau sehingga masak.
  7. Keluarkan dari oven dan sejukkan sebelum dihias dengan cream cheese frosting ( resipi rujuk di atas ) atau cream pilihan masing-masing.
  8. Hias mengikut citarasa masing-masing.



19 comments:

Gee® said... Reply

canteknyaaa Diana...

ijayuji said... Reply

Salam kakak cantek!! Kita sukeeeeeee sgt CF! pastu vanilla cc pun suke mmg gabungan yg best kan kak, nanti leh cuba, cantek lap2 tu suke tgk! kita ada acuan lap2 nanti leh buat jugak, mcm nak buat ajer hari ni tp hari ni byk kerja pulak baju byk belum gosok :D kalau tak sihat takpe rehat dulu blogwalking tu bila2 pun bole, akak take care ya :-)

ijayuji said... Reply

lupa nk ckp :D suke sgt gmbr yg 1st tuuu, mcm dlm majalah cantek sgt2! yg lain pun cantek jugak tp suke mata kita tgk gmbr yg 1st tuuu :-)

ummiakid-lily said... Reply

so sweet...cantik sangat. terpegun dan sayang nak makan...

sabar dubai said... Reply

salam kak diana..cantik sgt2....mcm sayang nk makann

Ummi said... Reply

Assalam Diana cayang, apa kaboorr? ^___^, cantiknya cuppies tuuu..gambar pun makin meletopsss skrg ni...suka akak tgk..wpun x dpt merasa cc tu... ^__^

tun_telani said... Reply

omeynyer ada bentuk love kat tengah tuu... ooo.. 2kali bake la ye. rajin betul akak nih..
moga cepat sihat ye.. minum air banyak2.

Shahriah Abdullah Novelis said... Reply

Salam diana comey.... hadoiii cantiknya... so sweetttttttttttttttttt... kak sha suka sangat!!!! cantik! rajin! sedap! dan marvelous!!!!

Mama Hawa/Mama Nani said... Reply

Salam Diana...
spt biasa gmbr2 cun melecun...
blm mkn lagi... pasti anak2 suka sbb selain sedap ... cantik lagi hehehe

CtAyue said... Reply

assalamualaikum sis.. cantiknye CC tu.. cmne leh buat ade love kt dalam tu.. cayalah sis... nak sikit.. :)

k.zai said... Reply

SALAM DIANA..CANTIK..DH TENTU SEDAP BANGET!!!

ibh_sue said... Reply

Aslmkum Kak..
Cantik..cantik..cantik..nak cakap tu aja. Aci tak?..hehehehhe

Tina Othman said... Reply

salam kak diana, hati tina dah melt tgk pink2 tu hehe

cantiknya =)

zila 4ever said... Reply

salam diana cyg..
lapp lapp..lg kt dalam tue..he heeh sweet sgt2..bole cuba nnt..:)

K.Nor said... Reply

olololoooo.. comelnyer! sweetnyer!! sayang nak makan tu.. kaler pun sgt sweet.. as sweet as D :)

Yatie said... Reply

cantiknya CC tu Diana..secantik tuan yg membuatnya..sweet je kaler pink...suka akak tngk..

Nieza said... Reply

Assalam Kak Diana cyng, sukanya saya tgk CC akak ni..my fav colour tu kak..gambar pun cantik:)

Anonymous said... Reply

Cantik keknya....kalau pening,deman atau badan rasa tak sihat cuba kawan2 berbekam boleh sembuhkan lebih 72 jenis penyakit...

Stacy McDermott said... Reply

Just so sweet, loving these for Valentine's party cakes . I've featured them here on my latest party blog post http://www.stylemyparty.co.uk/blog/valentines-party/