Sunday, August 17, 2014

~ Super Moist Dark Chocolate Cake Recipe...

Sheery Dream Cakes | 1:37 PM |
Assalamualaikum dan Salam Sayang… 

Bertemu kita kembali di entri kek coklat yang comot ini… Hehehe… Semua sudah sedia maklum yang Diana memang tidak mahir mendeko kek kan kan kaan… Hihiii….

Tak percaya? Ha… Apa kata tengok gambar di bawah tu…


Kan….. Hehehee… Memang kek coklat ini sesangat lah comotnya… Hahaaa…. Tak apa lah kan… Yang penting boleh dinikmati gitu… Kadang-kadang yang comot ni pun cantik juga… Hehe...

Baiklah.. Apa kata kita tertus sahaja semak resipinya ya... Resipi dari Sweetapolita. Tq buat Sweetapolita dan izinkan Diana kongsikannya di sini pula ya..




:: Resipi Oleh ~  Sweetapolita  ( TQ ) 

SUPER MOIST DARK CHOCOLATE CAKE

Ingredients
  • 2 1/4 cups ( 285 grams ) all-purpose flour
  • 2 1/3 cups ( 470 grams ) superfine sugar
  • 3/4 cup ( 90 grams ) dark Dutch-process cocoa powder ( I use Cacao Barry Extra Brute )
  • 2 1/2 teaspoons ( 12 grams ) baking soda
  • 2 teaspoons ( 10 grams ) baking powder
  • 1 teaspoon ( 8 grams ) salt
  • 1 1/4 cups ( 300 ml ) buttermilk
  • 3/4 cup ( 180 ml ) brewed coffee or espresso
  • 2/3 cup ( 160 ml ) vegetable oil
  • 3 eggs, room temperature
  • 1 tablespoon ( 15 ml ) pure vanilla extract


Instructions
  1. Preheat oven to 350°F. Prepare three 7-inch round cake pans with nonstick spray and parchment rounds.
  2. In bowl of electric mixer fitted with the whisk attachment, sift all dry ingredients, including sugar. Combine eggs, buttermilk, coffee, oil and vanilla in a measuring cup and beat lightly with a fork.
  3. Add milk mixture to the dry ingredients mix for 1 minute on medium speed ( you may need the plastic splash-guard that comes with mixer ). Divide batter evenly among prepared pans--each pan should contain about 600 grams of batter.
  4. Bake the first 2 layers for 20 minutes and rotate pans in oven. Continue to bake until toothpick or skewer comes almost clean ( a few crumbs ), about 5 more minutes. Cool on wire racks for 20 minutes. Repeat with remaining layer, and then gently invert onto racks until completely cool.


:: NOTE ~ Diana hanya lapis kek coklat ini dengan fresh cream dan blueberry filling.. Lepas itu saluti keseluruhan kek dengan chocolate ganache.




6 comments:

Bbwana adienia said... Reply

salam kak..

comot nda apa kak, yang penting rasa kek tu sedap..^_^

Bicara Kak Noor said... Reply

salam diana, bagi akak first class dah tu kalau dpt rasa mmg bertuanh lah

Elly said... Reply

sedapnyer kek coklat

mai has said... Reply

looks sooo goodd..

Diana @ Melley Mey said... Reply

Terima kasih semua....

Diana @ Melley Mey said... Reply

@nasilemak heejau

Disna guna cocoa powder biasa jer .. :)