Friday, February 10, 2017

~ Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread Recipe...

Sheery Dream Cakes | 8:42 AM |
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah hari ini dapat bersiaran lagi bersama entri Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread. Roti ini salah satu roti kegemaran kami sekeluarga. Memang sudah banyak kali Diana membuatnya. Kepada sesiapa yang memang suka makan cinnamon sugar, anda boleh cuba resipi ini. Sedap di tekak kami sekeluarga.

Apabila Diana buat roti ini, memang Diana akan tabur banyak-banyak cinnamon sugar tu.. Sebab Diana sendiri sememangnya suka makan roti yang ada cinnamon sugar.

Resipi kali ini Diana ikut dari blog Joy The Baker. Resipi ini memang sudah lama popular di kalangan blogger masakan. Terima kasih kepada tuan empunya resipi, Akak NorDjDayang JackIzahShidah dan kepada semua yang pernah mengetengahkan resipi ini. Kali ini izinkan Diana pula kongsikannya di sini ya. Terima kasih....



CINNAMON SUGAR PULL-APART BREAD

For the Dough
  • 2 3/4 cups plus 2 tbs tepung
  • 1/4 cup gula kasar
  • 2 1/4 sudu kecik yeast
  • 1/2 sudu kecik garam
  • 4 tbs butter
  • 1/3 cup susu penuh krim
  • 1/4 cup air
  • 2 biji telur  ( size A )
  • 1 sudu kecil Vanilla extract


For the Filling

  • 1 cup gula kasar ~ k.nor letak 1/2 cawan gula castor ( boleh gak gantikan dengan gula perang ) 
  • 2 sudu kecil serbuk kayu manis  ( cinnamon ) ~ k.nor letak 1 sudu kecil jer _ Diana bubuh 2 sudu kecil
  • 1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg) ~ k.nor skip sebab tak ada stok
  • 4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown


Cara-Cara
  1. Dalam mangkuk yang besar, campurkan 2 cups tepung, sugar, yeast, and salt. Ketepikan.
  2. Pukul telur, ketepikan.
  3. Dalam small saucepan, campurkan susu dan mentega, panaskan sehingga mentega cair. Ketepikan dan masukkan air dan vanilla extract. Biarkan seketika sehingga mixture menjadi suam2 kuku.
  4. Tuangkan mixture susu dan mentega tadi kedalam bahan kering, kacau dengan senduk. Masukkan telur dan kacau lagi. Add 3/4 cup tepung, dan uli sehingga sebati. The dough will be sticky. Masukkan dough kedalam mangkuk besar yang telah di gris dengan butter/minyak. Tutup dengan kain atau cling wrap, biarkan sehingga dough naik 2 kali ganda.

Note : dough yang sudah naik, boleh disimpan di dalam peti semalaman, dan diguna keesokan hari. ( I skipped this )
  1. Sementara menunggu dough naik, campurkan gula, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala di dalam mangkuk. 
  2. utk kaedah membentuk roti ni sila rujuk/klik pada link Joy OF Baker atau Shidah. 
  3. Bila dough dah naik 2 kali ganda, bolehla dimasukkan kedalam oven yang telah dipanaskan.
  4. Place a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees F. Place loaf in the oven and bake for 30 to 35 minutes, until the top is very golden brown. The top may be lightly browned, but the center may still be raw. A nice, dark, golden brown will ensure that the center is cooked as well.
  5. Remove from the oven and allow to rest for 20 to 30 minutes. Run a butter knife around the edges of the pan to loosen the bread and invert onto a clean board. Place a cake stand or cake plate on top of the upside down loaf, and carefully invert so it’s right side up. Serve warm with coffee or tea.

* Kaedah K.Nor bila guna BM:
  1. Masukkan bahan cecair dulu ( bancuhan susu dan mentega, air, telur dan vanila )
  2. Masukkan bahan-bahan kering ( tepung, yis, gula dan garam )
  3. On kan BM dan biarkan ia menguli seperti biasa.





0 comments: