Thursday, April 26, 2012

~ Ayam Laksamana...

Sheery Dream Cakes | 9:44 AM | 12 Comments so far
Assalamualaikum dan bertemu kembali... 

Untuk entri kedua ni Diana ingin sajikan dengan resipi dari CMG... Resipi diberi nama Ayam Laksamana... Wah klasik gitu nama resipi ni kan... Rasanya tersangat la sedaaapnya. Anda pasti akan jatuh cinta dengan resipi ni.. Percayalah...

Ayam Laksmana ni dah lama sangat dah habis... Diana masak pada awal bulan nie. Masak pada 3hb April hari tu.. Terlupa pula nak kongsikannya di sini..  Sesiapa yang pernah cuba Ayam Ros Pandan resipi CMG juga... Lebih kurang macam tu ler rasanya.. Ayam Ros Pandan tu memang dah menjadi resipi fav kami sekeluarga... Dan yang terbaru ni pula Ayam Laksamana ni pun dah termasuk dalam senarai menu fav kami sekeluarga.. Anak-anak memang suka sangat makan ayam ni... Tak henti-henti mereka memuji kesedapannya. Terima kasih CMG kerana berkongsi resipi-resipi yang sedap... Izinkan juga Diana kongsikan resipi Ayam Laksamana ni di sini ya.. Terima kasih... 


:: Resipi Oleh ~ Che Mat Gebu @ Dapur Tanpa Sempadan  ( TQ )


AYAM LAKSAMANA

Bahan-Bahan
  • 1 ekor ayam, saiz sederhana, potong ikut suka
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Sedikit garam
  • 1 camca besar gula melaka
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 3 camca besar sos cili
  • 1 senduk nasi cili kisar
  • 1 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • 1 helai daun pandan, disimpul
  • 1 genggam kismis
  • 1 camca besar bawang goreng
  • 1 pokok daun ketumbar, potong kasar-kasar
  • Sedikit gajus dan kacang pis untuk hiasan

Bahan Kisar Halus
  • 2 biji bawang besar saiz sederhana
  • 4 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 2 batang serai, hiris halus
  • 3 biji buah keras
  • 1 camca besar ketumbar
  • 1 camca teh jintan kasar
  • 1 camca teh jintan halus
  • 1/2 biji pala, diparut ( nutmeg )

Cara Membuatnya
  1. Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan kelar-kelar sedikit. Gaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Perap 10 minit. Goreng ayam tadi, tapi jangan sampai garing, biar lembap-lembap saja. Angkat dan tos, ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus dan daun pandan hingga harum, masukkan cili kisar, kacau dan masak hingga cili garing, tambah sos tomato dan sos cili, kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
  3. Masukkan ayam dan kismis, gaul rata-rata dan tuang air. Kacau dan biar pekat, tambah garam secukup rasa dan gula melaka. Masukkan daun ketumbar dan bawang goreng, gaul dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur gajus dan kacang pis sebelum dihidangkan...




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Sunday, April 8, 2012

~ Udang Panggang Bersama Salsa...

Sheery Dream Cakes | 8:43 PM | | 10 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Sekarang ni hujan dah mula lebat.. dan line tenet ni pun dah mula slow dah ni... Huhuuu.. Jadi sebelum keadaan lebih tak mengizinkan Diana terus online... Diana ambil kesempatan ni untuk update 1 lagi entri... Ni pun entri tertangguh ni sebenarnya... 

Udang Panggang Bersama Salsa ni memang kegemaran Diana.. Diana suka gandingkannya dengan Sky Blue Lemonade perisa Lemon. Memang best sangat... Hehheee... Tu kalau ikut tekak Diana lah ya.. Orang lain tak tau pula :).. Lain orang lain pula citarasanya eh... 

Eh! Panjang pula ceritanya kan... Sedangkan guruh dah berdendang-dendang tu.. Kilat pun dah beri amarannya dah... Baik lah.. Kita semak dulu resipi kali ni ya..



UDANG PANGGANG

Bahan-Bahan
  • 400 gm udang bersaiz besar _ dikupas kulitnya dan tinggalkan ekornya
  • 1/2 tsp serbuk cili 
  • 1/2 tsp serbuk lada hitam
  • 1/2 tsp serbuk lada putih
  • 1 tsp rempah kari _ ( Diana guna rempah kari ayam dan daging Baba's )
  • 1/4 tsp serbuk jintan manis
  • 1/4 tsp serbuk jintan putih
  • 1/2 tsp serbuk ketumbar
  • 2 tsp daun basil kering 
  • 1 tbsp mentega cair

Bahan-Bahan B
  • 1/4 tsp serbuk cili
  • 1/2 tsp rempah kari
  • 1 tsp daun basil kering

Cara-Cara
  1. Toskan dan lap kering udang dan campurkan kesemua bahan-bahan A. Gaul rata.
  2. Kemudian masukkan bahan-bahan B dan gaul sehingga bahan bersalut dengan udang.
  3. Perap selama 30 minit ( sementara tu boleh sediakan salsa ).
  4. Setelah itu bolehlah dipanggang hingga udang masak.
  5. Makan bersama salsa ( rujuk di bawah untuk resipinya ).




SALSA

Bahan-Bahan
  • 1/2 biji nenas bersaiz sederhana _ dikupas kulit dan dipotong kecil
  • 1 biji timun jepun _ dikupas kulit, buangkan tengahnya / bijinya dan dipotong kecil
  • 4 biji tomato _ buangkan bijinya dan dipotong kecil
  • 1 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 ulas bawang merah _ dicincang
  • 1 tbsp jus lemon ( boleh guna jus limau nipis jika tak suka jus lemon )
  • 2 tbsp minyak zaitun
  • 1 tangkai daun bawang _ dihiris
  • 1 tangkai daun sup atau boleh juga guna daun ketumbar _ dihiris
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit gula 

Cara-Cara
  1. Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.
  2. Sesuaikan rasa dan hidang bersama udang panggang.
  3. Boleh simpan di dalam peti sejuk terlebih dahulu jika suka ( Diana lebih suka simpan dulu salsa ni di dalam peti sejuk sebelum dihidang ).




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

~ Nasi Impit Goreng Udang...

Sheery Dream Cakes | 5:56 PM | 10 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sebelum kita berbicara tentang resipi.. Diana nak ucapkan ribuan terima kasih di atas kesudian anda semua singgah di blog Diana ni walaupun tuan rumahnya tiada beberapa hari ni.. Juga ampun dan maaf dari Diana kerana belum sempat membalas komen dan BW.. Buat masa beberapa hari ni Diana hanya sempat singgah sekejap tanpa meninggalkan komen sebab masa terluang Diana online hanya sebelah malam.. Sebelah siang pula Diana hanya ada masa sedikit sebelah pagi.. selebihnya tu ada kerja yang menanti untuk d isiapkan.. Agak sibuk sedikit masa ni.. Namun bila masa Diana online sebelah malam.. Pasti hujan lebat dan guruh serta kilat sambung menyambung menemani.. Tak berani nak online lelama masa tu.. Sekarang ni pun guruh dah mula berbunyi.. Harap dapat selesaikan entri ni nanti.


Kali ni Diana nak kongsikan resipi ulang tayang... Hari tu masa singgah kat dapur Izah.. Diana terliur tengok Nasi Impit Goreng yang izah masak tu... Memang dah lama Diana tak buat Nasi Impit Goreng walaupun ada permintaan dari ahli keluarga Diana.. Bukannya apa... Sebenarnya tak berapa rajin nak buat nasi impit tu.. Ermm.. Tak buat sendiri nasi impit tu.. Hanya beli ketupat segera tu.. Heheheh.. Namun kerajinan tu tak dapat mengatasi penyakit M tu... :D. Akhirnya bila Izah tayang Nasi Impit Goreng kat dapur dia.. Barulah datang seru nak buatnya.. Cuma Diana buat ikut resipi Diana yang ada bubuh lobak asin tu.. Jom selongkar resipinya...



NASI IMPIT GORENG UDANG

Bahan-Bahan
  • 1 bungkus besar ketupat nasi segera Adabi ( 2 bungkus kecil )
  • 8 ekor udang bersaiz besar _ dikupas dan tinggalkan ekornya
  • 150 gm lobak asin ( preserved salted radish )
  • 2 ulas bawang putih _ dicincang
  • 4 tangkai daun bawang ( boleh guna daun kucai juga ) _ dipotong 1 1/2 inci panjang
  • Sedikit taugeh
  • 2 biji cili merah _ dihiris
  • 5 biji telur
  • 2 tbsp cili kering kisar
  • Minyak untuk menumis
  • Air secukupnya untuk merebus

Bahan-Bahan A
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • 2 tbsp sos cili Maggi
  • 2 tbsp kicap pekat Loon Kee
  • 1 tsp kicap cair Loon Kee
  • 2 tsp sos ikan
  • 1/2 tsp minyak bijan
  • 1/4 tsp serbuk lada putih
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Garam jika perlu

Cara-Cara
  1. Rebus ketupat bersama air secukupnya seperti arahan pada bungkusan. Setelah masak sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk dan tumis bawang putih hingga wangi.
  3. Kemudian masukkan cili kering kisar dan tumis hingga cili masak.
  4. Masukkan lobak asin dan goreng lagi seketika.
  5. Setelah itu masukkan bahan-bahan A dan gaul rata.
  6. Pecahkan telur satu persatu dan gaul rata.
  7. Masukkan nasi impit / ketupat nasi yang telah dipotong kecil-kecil dan gaul dengan perlahan hingga semua bahan bergaul rata.
  8. Akhir sekali masukkan daun bawang / daun kucai, cili merah serta taugeh dan gaul.
  9. Angkat dan hidang.

::  Kalau nak tengok versi lepas boleh klik kat    SINI  ::




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, April 3, 2012

~ Ikan Pari Masak Sos Plum...

Sheery Dream Cakes | 9:47 AM | 12 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera... 

Ok pagi ni terus sahaja kita tengok entri tertunda ni ya.. Masak pada bulan lepas dah ni... Dah lama dah habis.. Hehee.. Jadi jemput jamu mata lah yar..;) Baru ada kesempatan nak kongsikan resipinya hari ni.. Sebenarnya terlupa kat resipi ni.. Tadi baru teringat yang resipi ni belum lagi dikongsikan kat SBK. Hari ni tak boleh nak bercerita panjang.. Apa kata kita terus emak resipinya.. 


IKAN PARI MASAK SOS PLUM


Bahan-Bahan A
  • 800 gm ikan pari _ dipotong kecil
  • 1 tsp serbuk kunyit
  • 1 tsp rempah kari _ ( Diana guna rempah daging Baba's )
  • 1/2 tsp serbuk cili
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan B
  • 1/3 cawan sos cili Thai Kimball
  • 1/3 cawan sos plum Loon Kee
  • 1 tbsp sos ikan
  • 1 tbsp jus limau kasturi

Bahan-Bahan C
  • 3 ulas bawang merah _ dicincang
  • 1 ulas bawang putih _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dibelah dua dan hiris
  • Cili padi _ dihiris
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara-Cara
  1. Campurkan kesemua bahan A dan gaul rata. Perap selama 30 minit.
  2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ikan pari hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali / periuk yang lain ( kalau nak guna minyak menggoreng tadi pun boleh.. tinggalkan sedikit minyak untuk menumis ) tumis bawang merah, bawang putih, dan cili padi hingga wangi.
  4. Kemudian masukkan bawang besar dan tumis seketika lagi.
  5. Masukkan bahan-bahan B dan gaul rata.
  6. Akhir sekali bolehlah masukkan ikan pari goreng dan gaul sebati.
  7. Sesuaikan rasa ( tambahkan gula dan garam secukup rasa jika perlu.. Diana tak bubuh lagi ) dan angkat.
  8. Hidang bersama nasi putih panas.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>