Tuesday, July 31, 2012

~ Ayam Mentega Udang Kering...

Sheery Dream Cakes | 1:04 PM | 17 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..  

Alhamdulillah.. Bersua lagi kita di alam maya pada entri kali ni.. Diana mohon ampun dan maaf kerana masih belum sempat BW serta aktif berblog seperti biasa... InsyaAllah sedikit masa lagi jika diizinkan pasti SBK akan aktif seperti biasa... Terima kasih kepada semua yang sudi singgah dan memberi komen kat SBK ni walaupun tuan rumahnya tiada.. Terima kasih.. 

Tanpa membuang masa.. apa kata kita terus jer tengok resipi terbaru dari SBK untuk kali ni.. Ayam Mentega Udang Kering ni Diana masak beberapa hari yang lepas.. Mungkin kepada sesiapa yang inginkan kelainan dalam citasa untuk menu ayam ni, boleh ler mencubanya.. Anda boleh ler mengolah mengikut citarasa keluarga anda ya.. tiada masalah pun.. :). Diana harap menu terbaru dari SBK ni akan memenuhi citarasa kepada pengemar udang kering dan ayam.. InsyaAllah.. :). Selamat mencuba... ;)

AYAM MENTEGA UDANG KERING


Bahan-Bahan 
  • 550 gm isi ayam _ ( Diana guna peha ayam yang dibuang kulit dan tulangnya )
  • 1 biji bawang besar _ 1/2 biji dipotong dadu halus dan 1/2 biji dihiris menyerong
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang
  • 3 tangkai daun kari _ dihiris / dicincang
  • 3 biji cili padi _ dihiris / ditumbuk _ ( boleh dikurang atau ditambah mengikut citarasa masing² )
  • 2 biji telur _ dipukul ringan
  • Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas, toskan dan ditumbuk kasar
  • 50 gm mentega
  • Minyak untuk menggoreng

Bahan-Bahan A ( Bahan Perap )
  • 1 tbsp sos tiram Maggi
  • 1/2 tbsp sos lada hitam Maggi
  • 1 tbsp sos cili Maggi
  • 1/2 tsp seasoning maggi
  • 1 tsp gula 
  • 1/2 tbsp tepung jagung
  • 1/2 tsp ubi kayu
  • 1/2 tbsp tepung beras 
  • 1 tsp daun basil kering
  • 1/4 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 1/2 biji telur yang dipukul ringan

Bahan-Bahan B
  • 1 1/2 tbsp sos cili Maggi
  • 1 tbsp sos tomato Maggi
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Gula melaka secukup rasa
  • Garam jika perlu

Cara-Cara
  1. Gaulkan isi ayam bersama bahan² A ( bahan perap ) dan perap selama 1 jam ( Diana perap 1 1/2 jam, lebih lama kita perap lebih elok ). 
  2. Kemudian goreng ayam hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Cairkan mentega di dalam kuali. Setelah mentega panas masukkan 2 biji telur yang telah dipukul ringan ( buat seperti kita buat untuk udang mentega ). Setelah garing angkat dan toskan. Ketepikan.
  4. Di dalam kuali yang sama, masukkan bawang putih dan bawang besar yang dipotong dadu. Tumis hingga wangi.
  5. Kemudian masukkan udang kering serta cili padi dan tumis lagi hingga garing.
  6. Setelah itu masukkan daun kari dan tumis seketika.
  7. Masukkan bahan² B dan tumis hingga pecah minyak.
  8. Masukkan ayam goreng tadi dan hirisan bawang besar. 
  9. Gaul dan masak seketika.
  10. Masukkan telur goreng dan gaul rata.
  11. Angkat dan hidang bersama nasi putih panas.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, July 24, 2012

~ Mee Goreng Udang Kering...

Sheery Dream Cakes | 8:07 PM | 13 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam sejahtera.... 

Diana ingin mohon ampun dan maaf sebab belum ada kesempatan untuk BW dan terima kasih kerana masih sudi meninggalkan komen dan singgah kat dapur Diana ni... InsyaAllah setelah sembuh sepenuhnya Diana pasti akan aktif seperti biasa... Maaf sesangat tau..

Baiklah.. Untuk entri kali ni Diana tak nak banyak membebel... Terus sahaja kita tengok resipi yang dah lama tertunggak ni... Resipi simple sahaja sebenarnya... Resipi ni mengikut selera bebudak di rumah ni... Jom selongkar resipinya...

::  Mee Mat Salleh  ::


MEE GORENG UDANG KERING

Bahan-Bahan
  • 2 bungkus Mee Sanggul Mat Salleh ( 100 gm sebungkus ) _ dimasak seperti arahan pada bungkusan
  • 2 ulas bawang merah _ dicincang
  • 4 ulas bawang putih _ dicincang
  • 2 biji cili padi _ ditumbuk
  • 2 biji telur
  • Segenggam udang kering _ direndam dalam air panas dan tumbuk kasar
  • 1 tsp perencah pati ayam Tumix
  • 1 tsp sos ikan
  • Kicap pekat manis Cap Ayam secukup kegunaan
  • Sedikit gula
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit air

Cara-Cara
  1. Masak mee seperti arahan pada bungkusan. Toskan. Gaulkan dengan sedikit kicap pekat manis. Ketepikan
  2. Kemudian panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan pecahkan telur sebiji demi sebiji. Goreng telur hingga masak. Angkat dan ketepikan.
  3. Di dalam kuali yang sama, tambahkan sedikit minyak jika tidak mencukupi. Masukkan bawang merah, bawang putih serta cili padi dan tumis hingga sedikit garing.
  4. Masukkan udang kering dan sedikit gula. Tumis lagi hingga garing.
  5. Setelah itu masukkan mee dan sedikit air. Gaul rata.
  6. Masukkan perencah pati ayam, sos ikan dan garam secukup rasa.
  7. Goreng sehingga garing.
  8. Sesuaikan rasa dan masukkan telur goreng tadi. 
  9. Angkat dan hidang.




BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Tuesday, June 19, 2012

~ Cara Edit Image Dalam Lightroom...

Sheery Dream Cakes | 10:05 PM | 35 Comments so far

Assalamualaikum dan Salam Sayang semua...

Terlebih dahulu Diana ingin merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada anda semua di atas ucapan tahniah dan doa anda semua.. Alhamdulillah moga kita semua akan dirahmati olehNya.. :)

Baik ler.. Di atas permintaan... Entri kali ini Diana hendak terangkan bagaimana proses suntingan gambar yang Diana buat selama ini.. Jika ada kesilapan di dalam entri ini nanti... Kepada yang sudi tu tolong lah perbetulkan ya.. Hehhee... Maklum la ilmu photography yang Diana ada ni hanya la sedikit.. mak budak baru belajar... :). Jadi kalau boleh sama-sama lah kita belajar ya.. Masih banyak lagi yang Diana perlu pelajari dalam bidang ni..


Setelah siap mengambil gambar.. Seperti yang anda dah tahu, Diana ambil gambar tu dalam format RAW. Dulu di awal Diana berjinak dengan format RAW ni.. Diana fahaminya dengan cara = RAW bermakna MENTAH..Jadi, Diana umpamakan ia seperti makanan.. Misalnya ayam yang mentah. Sebelum ianya dinikmati kita perlu untuk memasaknya terlebih dahulu kan.. ;). Lepas tu baru lah boleh dihidang dan dinikmati.. Begitu juga halnya dengan format RAW ni. Raw files harus melalui beberapa proses terlebih dahulu sebelum kita dapat melihat hasil sebenarnya.. Diana guna Lightroom untuk proses file RAW ni.. Apa yang Diana buat adalah seperti di bawah ya.. 

  1. Import gambar ke Lightroom ( LR ).. 
  2. Kemudian pergi ke Develop dan klik Crop Overlay.. Lepas tu klik crop & straighten ( Diana guna 2 x 3 / 4 x 6 ).. Dah siap semuanya boleh klik Done.
  3. Lepas tu pergi ke User Presets.. Tengok kat bawah Navigator tu ya.. Pilih Preset yang anda nak guna tu.. Presets ni anda boleh membelinya atau download secara percuma online.. Tapi yang menjadi fav Diana ialah LR Presets dari ( klik untuk ke blog The Bell Sisters )   The Bell Sisters.. Iaitu LR Whiped Cream LR Preset ( KING Pack ) =  £37.99 GBP  dan  Soft Afternoon Glow Lightroom Preset ( DELUXE Pack ) £37.99 GBP.. Harga yang Diana letak nie adalah harga pada masa dan ketika Diana buat entri ini ya.. Harganya mungkin akan berubah-ubah tau.. Jika anda suka buat presets sendiri lagi baik kan.. ;).
  4. Klik kat Adjustment Brush.. Kat sini anda boleh ubah Exposure, Brightness, Contrast, Saturation, Clarity dan Sharpness sehingga anda berpuas hati dengan hasilnya.
  5. Kemudian pergi ke Basic Panel.. Di sini Diana hanya tambahkan atau kurangkan Temp, Exposure, Brightness and Contras.
  6. Kemudian Diana tambahkan Clarity, Vibrance dan Saturation.
  7. Lepas tu, pergi ke Tone Curve. Diana setkan Point Curve kepada Medium Contras. Diana lebih senang guna fungsi " Adjust tone curve by dragging in the photo" . Tapi boleh juga hanya guna fungsi kat bawahnya tu yer.. Tengok kat Region : Tambah atau kurangkan atau biarkan macam tu sahaja setting untuk Highlights, Lights, Darks dan Shadow. Lebih senang guna bahagian ni bagi yang baru bermula. 
  8. Setelah itu, tambahkan atau kurangkan Noise Reduction dan Detail. Bermain dengan kedua setting ni ya.
  9. Untuk Contras Diana biasanya akan set kepada " 0 " sahaja.
  10. Lepas tu ubahkan Sharpening.. Ubahkan Amount, Radius, Detail dan Masking. Di sini kita perlu gandingkan juga dengan setting Noise Reduction tadi ya. Kena bijak bermain dengan Noise reduction, Detail dan Sharpening. + atau - kan sehingga mendapat hasil yang kita ingini atau kita berpuas hati dengan hasilnya. 
  11. Kemudian, Diana akan + atau - kan jumlah Highlight Priority kat Effects.
  12. Lepas tu baru la Diana Export image tu ( Setting untuk nie nanti kita sambung ya.. ).







BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>

Friday, June 15, 2012

~ Nasi Ayam...

Sheery Dream Cakes | 5:43 PM | | 13 Comments so far
Assalamualaikum dan Salam Sayang semua... 

Entri kali ni entri pendek.. Hehehee... Sebab masa tak cukup untuk Diana bercerita panjang.. Huhuuu.. InsyaAllah malam nanti Diana akan online semula ya. Ada kerja sedang menanti sekarang ni.. Curi sedikit masa untuk update entri ni sekejap.. Terima kasih kepada yang sudi singgah di SBK ni.. Petang esok baru dapat Diana membuat kunjungan balas.. InsyaAllah.. 


Nasi Ayam SBK ni mungkin berlainan sedikit dengan Nasi Ayam yang lain sebab ayamnya tu perlu digoreng dengan 3 jenis tepung kemudian ditumis dengan bawang, kicap dan cili padi.. 

Jom tengok resipinya... 



Ooo yer... Lupa pula bagitahu.. Kepada sesiapa yang inbox Diana tu tentang lanjutan entri photography.. InsyaAllah akan Diana usahakan secepat mungkin.. Terima kasih kerana sudi membaca.. :)



NASI AYAM


Bahan-Bahan Untuk Nasi
  • 300 gm beras basmathi
  • 500 ml air rebusan ayam _ ( ambil bahannya sekali kecuali ayam )
  • 1 kiub pati ayam Maggi
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara
  1. Cuci beras dan rendam selama 10 minit. Kemudian toskan.
  2. Masukkan beras ke dalam periuk nasi elektrik dan tambahkan air rebusan ayam, kiub pati ayam dan garam secukup rasa.
  3. Masak seperti biasa.


Bahan-Bahan Untuk Ayam
  • 2 keping peha ayam _ dikelar sedikit
  • 2 inci halia _ dihiris kasar
  • 2 tangkai daun sup _ dihiris kasar
  • 2 tbsp sos tiram Maggi
  • 2 tsp kicap cair Loon kee
  • 1 tsp minyak bijan
  • 1100 ml air 

Bahan_Bahan A ( Digaul rata )
  • 2 tbsp tepung jagung
  • 2 tbsp tepung kastard
  • 2 tbsp tepung ubi kayu

Bahan-Bahan B
  • 2 biji kuning telur + sedikit garam _ dipukul ringan
  • Minyak untuk menggoreng dan menumis

Bahan-Bahan C
  • 8 ulas bawang putih _ dicincang
  • 2 ulas bawang merah _ dicincang
  • 1 biji bawang besar _ dipotong dadu
  • 5 biji cili padi _ dihiris _ ( boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa masing-masing )
  • Beberapa batang daun bawang _ dihiris
  • 1 tsp kicap pekat _ ( Diana guna Karamel pekat Loon Kee )
  • 1/2 tsp perencah pati ayam Tumix
  • Gula secukup rasa
  • Garam jika perlu

Cara-Cara
  1. Gaulkan ayam bersama halia, daun sup, sos tiram, kicap cair dan minyak bijan. Perap sekurang-kurangnya 1 jam ( Diana perap selama 4 jam ).
  2. Masukkan ayam bersama air ke dalam periuk dan masak sehingga ayam separuh masak.
  3. Keluarkan ayam dan ketepikan.
  4. Tapis air rebusan ayam dan ambil 500 ml air rebusan untuk dicampurkan bersama beras ( resipi nasi rujuk kat atas ).
  5. Simpan juga bahan yang lain ( hirisan halia, daun sup ) untuk dicampur ke dalam beras.
  6. Kemudian hiris ayam menjadi hirisan kecil ( Buangkan tulangnya ). Campurkan dengan kuning telur dan gaul rata.
  7. Masukkan bahan-bahan A dan gaul sebati.
  8. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali / periuk. Goreng ayam hingga masak kekuningan ( terpulanglah pada citarasa masing-masing nak garing atau tidak ).
  9. Angkat dan ketepikan.
  10. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis.
  11. Masukkan bawang merah, bawang putih dan tumis hingga sedikit garing.
  12. Masukkan cili padi, bawang besar, ayam goreng, kicap pekat, perencah pati ayam, gula secukup rasa dan garam jika perlu.
  13. Gaul rata dan sesuaikan rasa.
  14. Masukkan hirisan daun bawang dan gaul.
  15. Angkat dan hidang bersama nasi di atas.






BACA SELANJUTNYA / READ MORE >>>